12/09/2019
ΝΕΑ

Το 4ο Global Agripreneurs Summit για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Το 4ο Global Agripreneurs Summit για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας (Global Agripreneurs Summit – GAS) από τις 7 έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2019, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Το GAS αποτελεί μία διεθνή συνάντηση, στην οποία καινοτόμοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της αγροδιατροφής, διαμορφωτές πολιτικής, επικεφαλής και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, αγρότες-παραγωγοί και επενδυτές εργάζονται συλλογικά για την προώθηση της γεωργίας ως πηγή βιώσιμης ανάπτυξης. Στόχος του συνεδρίου, που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα, είναι η ανάδειξη των σημαντικότερων σύγχρονων τάσεων και της καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα ως βάση για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Με κεντρικό τίτλο “Ο ρόλος του Αγρότη στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης – Defining the Future Farmer 4.0”, η ατζέντα του συνεδρίου περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες θεματικές μεταξύ των οποίων είναι το IoT, το blockchain, τα Robotics στην αγροτική παραγωγή, η χρήση των drones στον τομέα της αγροδιατροφής, ο μετασχηματισμός της βιομηχανίας των τροφίμων, οι υδατοκαλλιέργειες, η κτηνοτροφία κ.α.. Ενδεικτικά, αναλύθηκαν θέματα όπως:

Η ανάγκη για συμμετοχή της τεχνολογίας στην καλλιέργεια ώστε να τραφεί ο διαρκώς αυξανόμενος πληθυσμός, που θα φτάσει τα 7,4 δις το 2050, χωρίς να επιβαρυνθεί περισσότερο η γη.
Οι αλλαγές που θα επέλθουν στην αγροδιατροφή, η οποία έως το 2050 θα αποτελεί το 3,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Το ορατό ενδεχόμενο τα ρομπότ σταδιακά να υποκαταστήσουν μέρος του σημερινού ρόλου του αγρότη.

Επίσης, στο πλαίσιο του GAS πραγματοποιήθηκαν και συναντήσεις στρογγυλής τραπέζης σε υψηλό επίπεδο, κατά τις οποίες συζητήθηκαν προτάσεις για τη χάραξη πολιτικής στον αγρο-διατροφικό τομέα. Πιο συγκεκριμένα, κυβερνητικοί εκπρόσωποι και σημαντικά στελέχη διεθνών οργανισμών πρότειναν πολιτικές για την αποδοτικότερη ανάπτυξη του τομέα, μέσω της βελτίωσης της χρήσης των νέων τεχνολογιών και της επιρροής τους στην καθημερινότητα των αγροτών.

Κορυφαίο γεγονός του συνεδρίου, αποτελεί ο παγκόσμιος τελικός του “Future Agro Challenge” (FAC), της παγκόσμιας διαγωνιστικής πλατφόρμας, όπου 50 νεοφυείς επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο παρουσίασαν ζωντανά, σε μία παγκόσμια σκηνή, τις καινοτόμες ιδέες τους στους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής, της διατροφής, της επισιτιστικής ασφάλειας και της ιχνηλασιμότητας των τροφίμων και της βιωσιμότητας.

Το Future Agro Challenge (FAC) είναι μία ελληνική πρωτοβουλία με διεθνή παρουσία σε 64 χώρες, που δημιουργήθηκε προκειμένου να φέρει σε επαφή επιχειρηματίες, αγρότες και διαμορφωτές πολιτικής προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις στον τομέα της αγροδιατροφής, όπως η επισιτιστική ασφάλεια, η τόνωση της γεωργικής παραγωγικότητας και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Το FAC συντονίζεται από τους Industry Disruptors – Game Changers, εκπροσωπεί το EIT Food στην Ελλάδα και έχει ως στόχο την ενίσχυση και ωρίμανση των νεοφυών επιχειρήσεων που αναπτύσσουν νέα προϊόντα ή υπηρεσίες στον κλάδο της αγροδιατροφής και αποτελούν απαραίτητο πυλώνα για κάθε παραγωγική και βιώσιμη οικονομία.

Η 12GODS παρουσίασε την καινοτόμο ιδέα της σε αυτήν την διεθνή συνάντηση.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΠΟΜΕΝΟ
DISCOVER
MORE