12/09/2021
ΝΕΑ

Greenathon | Beyond Green Technologies

Greenathon | Beyond Green Technologies

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου, ο διαγωνισμός πράσινης καινοτομίας για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή, Greenathon |Beyond Green Technologies που διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης.

Οι συμμετοχές έφθασαν τις 105, στην τελική φάση του διαγωνισμού προκρίθηκαν 12 ομάδες οι οποίες παρουσίασαν τις καινοτόμες ιδέες τους για να κατακτήσουν μία από τις 3 θέσεις των νικητών, κερδίζοντας χρηματικά έπαθλα αλλά και τη δυνατότητα ανάπτυξης στρατηγικών συνεργασιών μέσω ενός προγράμματος τεχνολογικής επώασης από το EIT Raw Materials.

Οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να προτείνουν λύσεις αξιοποιώντας τόσο την τεχνογνωσία τους στον τομέα του περιβάλλοντος όσο και τις βάσεις ανοιχτών δεδομένων (οpen data) των διευθύνσεων του Υπουργείου στις εξής 6 θεματικές ενότητες:

Προστασία και Αποκατάσταση Δασών
Διαχείριση Υδάτων και Θαλάσσιας Ζωής
Κλιματική Αλλαγή και Κυκλική Οικονομία
Ενέργεια
Αστική Βιωσιμότητα και Έξυπνες Πράσινες Πόλεις
Ορυκτές Πρώτες Ύλες

Σκοπός του διαγωνισμού ήταν να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές από την ελληνική Πολιτεία για την ανάπτυξη και ανάδειξη τεχνολογικών λύσεων σε σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να δοθεί η δυνατότητα σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και σε φυσικά πρόσωπα (ακαδημαϊκούς, ερευνητές και φοιτητές των Ελληνικών Πανεπιστημίων ή πολίτες) να παρουσιάσουν τις πράσινες καινοτόμες ιδέες τους.

Από τις 45 εταιρείες που πέρασαν στη β’ φάση του διαγωνισμού, οι παρακάτω 12 παρουσίασαν τις προτάσεις τους στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού:

12GODS
Aristotle Space & Aeronautics Team (ASAT)
DeliEVry
DNASequence-SOIL
GX BLOCKS ENERGY SA
I-M-O-N : Is – Made – Of – Nature
Joule ΑΕ
NANOVIIS
OptiMEMS
Pragma-IoT
SMARTH-PROP
VERTLINER

Οι προτάσεις αξιολογήθηκαν με γνώμονα την καινοτομία, το πρόβλημα το οποίο λύνουν καθώς και τον αντίκτυπο που δημιουργούν.

Ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης δήλωσε: «Οφείλουμε να εμπιστευτούμε και να συνεργαστούμε με τους νέους καινοτόμους ερευνητές και επιχειρηματίες της χώρας μας ώστε να χρησιμοποιήσουμε ελληνικές τεχνολογίες που επιλύουν τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Υπάρχουν πληροφοριακά συστήματα και βάσεις δεδομένων στη Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων όπου συγκεντρώνονται πληροφορίες και έως τώρα δεν υπήρχε κάποιος τρόπος αξιοποίησης αυτών των δεδομένων. Βασικός στόχος του Greenathοn είναι να δούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε με έναν πιο ορθολογικό τρόπο αυτά τα δεδομένα, ώστε να μας βοηθήσουν στη λήψη σημαντικών αποφάσεων στον τομέα του περιβάλλοντος»

Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Πώς οι νέες τεχνολογίες επηρεάζουν το περιβάλλον. Αποτελούν οι πράσινες νεοφυείς επιχειρήσεις τη λύση στην κλιματική κρίση;» με συντονιστή την Αθηνά Ντόβα, Co-founder& COO, Owiwi και συμμετέχοντες τους:

Δρ. Βασίλειο Γρηγορίου, Διευθυντή Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ)
Πρόεδρο ΔΣΑντώνη Πολίτη, Διευθυντή Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, European Institute of Innovation & Technology Raw Materials
Μαίρη Νικολάου, Επικεφαλής Ανάπτυξης, ΕΤΒΑ – ΒΙ.ΠΕ. – Πρόγραμμα Beyond Circularity

Τέλος, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση για το «Πώς μπορεί η Ελλάδα να γίνει ένας πράσινος κόμβος νέων τεχνολογιών με σκοπό την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης» με τη συμμετοχή του Διοικητή του Ταμείου Ανάκαμψης Νίκου Μαντζούφα, του Πρόεδρου του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.) Δρ. Δημήτριου Τζοβάρα, ενώ ο Χρήστος Νικολούδης, Επικεφαλής Έρευνας Μ.Ο.Π.Α.Α., ΕΜΠ & Διευθύνων Σύμβουλος, Mantis Business Innovation παρουσίασε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του διαγωνισμού και επεξήγησε τα περιβαλλοντικά δεδομένα και insights που προέκυψαν από το διαγωνισμό.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΠΟΜΕΝΟ
DISCOVER
MORE