15/12/2020
ΝΕΑ

Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων ELEVATE GREECE

Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων ELEVATE GREECE

Τον Νοέμβριο του 2020 παρουσιάστηκε και επίσημα το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, το οποίο φιλοδοξεί να χαρτογραφήσει το τοπίο της Startup επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.

Στόχος του Μητρώου, “Elevate Greece”, είναι η παρακολούθηση, στατιστική και ποιοτική ανάλυση του συγκεκριμένου πεδίου της επιχειρηματικότητας, και η εν συνεχεία αξιοποίησή του για την εφαρμογή πολιτικών που στόχο έχουν την παροχή κινήτρων και διευκολύνσεων σε νεοφυείς επιχειρήσεις ή/και ομάδες νεοφυών επιχειρήσεων.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας: “Το Elevate Greece θα συγκεντρώσει όλο το οικοσύστημα καινοτομίας δίνοντας στο κράτος ένα πολύτιμο εργαλείο για να μπορέσουμε να δώσουμε ευεργετήματα στις νεοφυείς επιχειρήσεις, είτε αυτά είναι φορολογικού χαρακτήρα, είτε είναι επιδοτήσεις, κάλυψη μισθολογικού κόστους”.

Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης

Αντικείμενο της Επιτροπής Αξιολόγησης και Εποπτείας του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων είναι ο έλεγχος και η εξακρίβωση ότι η υποψήφια επιχείρηση πληροί τα δύο βασικά κριτήρια αξιολόγησης:

1. Καινοτομία:

Ο όρος «Καινοτομία» προσδιορίζεται από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Να υπάρχει τεχνολογική καινοτομία στο προϊόν/ υπηρεσία ή/και να υπάρχει ένα καινοτόμο επιχειρηματικό μοντέλο σε πρόσφατη (νέα) τεχνολογία.
Να υπάρχει πολύ περιορισμένος αριθμός ανταγωνιστών αντιστοίχων νεοφυών ή πολύ λίγες μεγάλες επιχειρήσεις του τομέα. Διευκρινίζεται ότι στην παρούσα, ο όρος «ανταγωνιστές» αφορά σε επιχειρήσεις που προτείνουν λύσεις με παρόμοια πλεονεκτήματα και όχι γενικά όσους απευθύνονται στην ίδια αγορά.
Καινοτόμες χαρακτηρίζονται και οι επιχειρήσεις που η κύρια δραστηριότητά τους είναι ερευνητική με σκοπό την παραγωγή πνευματικής ιδιοκτησίας με προ-οπτικές εμπορικής αξιοποίησης («επιχειρήσεις έντασης γνώσης»).

2. Προοπτικές Ταχείας κλιμάκωσης του μεγέθους των πωλήσεων στην παγκόσμια αγορά (Scalability):

Αξιολογείται εάν το επιχειρηματικό μοντέλο ή/και η τεχνολογία επιτρέπουν την ταχεία κλιμάκωση του μεγέθους των πωλήσεων στην παγκόσμια αγορά. Το κύριο προϊόν/υπηρεσία της εταιρίας πρέπει να είναι τυποποιημένο, (ή τυποποιήσιμο), και να μη συνίσταται σε παροχή συμβουλευτικών/μελετητικών υπηρεσιών, ούτε να αφορά σε κατασκευή κατά παραγγελία.
Για την περίπτωση «επιχειρήσεων έντασης γνώσης», (τεχνοβλαστών), το επιχειρηματικό μοντέλο μπορεί να βασίζεται στην πώληση ή εκμετάλλευση της πνευματικής ιδιοκτησίας εν γένει.

Η 12GODS εντάχθηκε στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων τον Δεκέμβριο του 2020.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΠΟΜΕΝΟ
DISCOVER
MORE